Első posztomban egy igen könnyű kalács receptjét osztom meg veletek.
Nagymamám rendszeresen készítette nekünk, mert a családba mindenki odáig volt érte (MEGUNHATATLAN!!), bár mama még mindig nagyon lelkes, de még is úgy éreztem az egyik nagy favouritet muszáj lesz meg tanulnom 🙂
Sokan óckodnak a kelt tészták készítésétől, ezzel nem vagytok egyedül!!!!! Nagyon sokáig én is félve kezdtem bele, de pár hónappal ezelőtt erőt vettem magamon és nincs mit veszíteni alapon bele vágtam, és azt kell mondjam nem bántam meg. 🙂
Titok:
- elszántság
- oda figyelés
Nézzétek csak milyen egyszerű:
Kakaóval töltött fonott kalács
Hozzávalók:
-Tészta:
60 dkg liszt
3 tojássárgája
6 dkg cukor
1 evőkanál cukor
3 dl tej
2 evőkanál olaj
5 dkg friss élesztő
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
-Töltelék:
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 evőkanál holland kakaópor
-Lekenés:
1 db tojás
Elkészítés:
1. A tej felébe (1,5 dl) bele keverjük az 1 evőkanál cukrot, majd fellangyosítjuk mikróba. Miután kivettük és elég langyos, belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 15 perc alatt felfutatjuk.
2. Egy tálba kimérjük a lisztet, tojások sárgáját, cukrot, étolajat, tej többi részét és a csipet sót, ha az élesztőnk felfutott azt is beleöntjük.
3. Körülbelül 10 percen keresztül dagasszuk, majd takarjuk le konyharuhával és 30 percen keresztül kelesszük lehetőleg melegebb helyen.
4. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A vajat habosra keverjük robotgép segítségével lehetőleg magasabb falú tálba, a konyha vajmentességének érdekében 🙂 Ezután hozzáadjuk a cukrot és a kakaóport. A kalács elkészítéséig hűtőbe tehetjük.
5. Ha megkelt a tésztánk akkor nagyon ügyesek voltunk és fellélegezhetünk, túl vagyunk a nehezén 😉 !
6. Lisztezett területen kinyújtjuk amilyen nagyra csak bírjuk (0,5 cm-nél csak picit legyen vékonyabb, hogy ne lyukadjon ki majd később a sok tölteléktől). 3 csíkra vágjuk el és ezeket töltsük meg a vajkrémünkkel, majd a csíkokat tekerjük fel és fonjuk össze.
Az én (első) képemen két kalács látszódik, ez azért van, hogy kitöltse a tepsi terét és sülés közben ne nyíljon szét, de ha sokan vagytok akkor egész nyugodtan duplázzátok a mennyiséget mert gyorsan fogy! 🙂 Akik esetleg még csak próbálkoznak és 1 adagot készítettek azok a nyújtás előtt vegyék 2 részbe a tésztát, majd folytassák tovább az elkészítést a leírtak szerint.
7. Kivajazott tepsibe rakjuk őket és lekenjük 1 db felvert tojással. Akik esetleg szeretik a diót megszórhatják vele, istenien ropog sülés után! 😉 További 30 percig kelesztjük.
8. Sütőt előmelegítjük 180°C -ra kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük, ha a kalács teteje nagyon gyorsan pirulna akkor sütőpapírral takarjuk le és így süssük tovább.
Ezeken a borús napokon tökéletes program lehet, biztos a gyerekek is nagy örömmel fogadnák! 🙂
Jó étvágyat!